Taggat med: Joanna Rutkowska

Test av säkra operativsystemet Qubes OS

Qubes OS är ett säkert operativsystem som använder en lite annorlunda säkerhetsarkitektur om man jämför med OpenBSD som jag testat tidigare. Qubes använder sig av Xen hypervisor som är öppen källkod för att isolera olika applikationer mot olika domäner (operativsystem/VM).

Och Qubes är även Edward Snowdens favorit när det gäller operativsystem:

Följande bild påvisar uppdelningen mellan olika virtuella VMs:

Attackytan från nätverket går direkt mot en egen isolerad domän och administration (grafiskt gränssnitt) ligger i en domän något som kallas för Dom0.

Qubes har funnits sedan 2012 och grundades av Joanna Rutkowska. Senaste versionen 3.2 har bl.a. stöd för att släppa igenom USB-enheter direkt till ett VM. Detta gör att man exempelvis kan använda sig av en Bitcoin hårdvaruplånbok med USB-gränssnitt. Qubes är framförallt framtaget för arbetsstationer och ej servrar.

Installation

Jag hade två laptops att testa Qubes OS på. Tyvärr så bootade inte installationen upp på den ena av dessa. Installationen går ut på att du bränner ut en ISO på ett USB-minne som du sedan startar upp på. Processen att installera operativsystemet tar drygt en timme där manuella moment enbart består av några få frågor.

Hela installationsförfarandet är mycket enkelt och du har även möjlighet att partionera samt kryptera hårddisken vid installationen.

De tre standardsystemen som jag väljer att installera är:

  • Standard, dvs sys-net och sys-firewall
  • Standard applikation-qubes: arbete, privat, vault och untrusted
  • Whonix gw samt arbetsstation. För att köra Tor

Användning av Qubes OS

Den mesta användningen av Qubes görs genom menyn uppe till vänster samt Qubes VM Manager.

Nedan två skärmdumpar visar detta:

Personliga filer och Firefox

Personlig domän med filhantering samt Firefox
Qubes VM Manager som hanterar VM:s

Att starta upp en ny applikation, exempelvis Firefox i den personliga domänen tar enbart några sekunder. Och då startar Fedora upp i en hypervisor och när Firefox startats upp så visas det i mitt gränssnitt.

Observera även på skärmdumpen nedan att titeln på fönstret innehåller namnet personal och färgen är gul.

QubesOS med Firefox i personlig säkerhetsdomän

Säkerhet

Även om uppdelningen mellan VM:ar så hänger säkerheten på operativsystemet som går i respektive hypervisor samt hypervisorn i sig, och i detta fall Xen. Qubes går inte ut med säkerhetsbulletins vanligtvis för sårbarheter som exempelvis drabbar Firefox.

Säkerhetsbuggar som publicerats under 2016 från QubesOS hemsida:

Just den sista sårbarheten ovan är intressant. För den kan påverka det template-system som Qubes använder. All kommunikation till templates går genom brandväggen (sys-firewall) förutom ett undantag och det är uppdateringar som går via tinyproxy, detta för att templates alltid ska ha senaste uppdateringar.

Qubes använder sig även i dagsläget något som heter paravirtualisering (PV) som ställer högre säkerhetskrav på hypervisorn. Detta är dock något som Qubes-utvecklarna ångrar i dagsläget och kommer att gå över till full virtualisering (HVM) från och med version 4 av Qubes OS.

Windows

Det går att köra Windows och då med hårdvaruvirtualisering (HVM). Windows 7 64-bitar stöds när det gäller verktyg som Qubes tillhandahåller: qubes windows tools. Dessa verktyg gör att kopiera/klistra, fönster samt filöverföring fungerar smidigt.

Sammanfattning

Qubes gör att du på ett enkelt sätt kan höja säkerheten avsevärt på din arbetsstation. Med medföljande verktyg så kan du enkelt sköta vardagliga saker såsom surfa säkert, hantera lösenord och sköta ordbehandling.

Framförallt är det enkelt och komma igång om du känner dig hemma med Linux sedan tidigare.

Next Generation Threats 2015 förmiddag

Konferensen Next Generation Threats 2015 gick idag av staplen på Hotell Rival, Mariatorget Stockholm. Precis som förra året så sammanfattar vi dagen i två inlägg. Sammanfattningen av eftermiddagens pass kan du läsa här.

Bruce Schneier

Bruce Schneier – The future of incident response

Bruce börjar med att berätta om de riktade attackerna mot Sony. Att attacken upptäcktes berodde på att alla hårddiskar på nätverket raderades. Sony hade även problem att koordinera efter attacken för att telefonisystemet gick via internet.

Efter attacken så publicerades data från Sony, och gruppen som hackade Sony gav inga motiv till attacken. Fyra osläppta filmer släpptes av angriparna på Bittorrent-nätverket.

NBCNews spekulerade att det var Nordkorea som låg bakom attacken. 26 GB av data släpptes och angriparna gallrade informationen innan det släpptes för att göra så stor skada som möjligt.

Amerikanska regeringen går ut och skyller på Nordkorea också men många är skeptiska att det verkligen var Nordkorea som låg bakom men Bruce tror att det var Nordkorea. Och en av hans anledningar är att NSA spionerade på Sydkorea som spionerade på Nordkorea.

Lägg inte dina lösenord i klartext i en textfil som heter lösenord.txt

När det gäller cyberkrig är det svårt att veta vem som ligger bakom en attack. När det gäller fysiska attacker så är det lätt att se om en pansarvagn står i parken, för då är det troligtvis en militär förmåga bakom.

Bruce Schneier är till vardags CTO på Resilient Systems men har en lång historik i kryptovärlden då han bl.a. skapat Yarrow och Blowfish samt skrivit ett antal böcker.

Joanna Rutkowska – Trust in the computer

Joanna

På våra datorer finns det mängder av olika beroenden såsom GPU, CPU och USB. Exempelvis genom att plugga in en USB-sticka i din dator så körs mängder av kod i din kernel.

Separeringen som finns i X86-cpun har aldrig haft en sårbarhet som gjort det möjligt att ta sig förbi separationen. Även din hårdvara har massor av firmware, minst 10 stycken olika firmwares finnes i din dator som Joanna räknar upp. Hur kan du lita på denna firmware och har vi något val att inte lita på denna firmware?

Majoriteten av hårdvaran i din dator tillverkas med största sannolikhet av Intel. Ett axplock av suspekta funktioner som Intel gör:

  • Intel Management Engine (ME)
  • Intel Authenticated Code Modules (ACM)
  • Intel Firmware Support Package (FSP)

Även berättar Joanna att det inte finns OpenSource BIOS:er på modern hårdvara. Det kanske var så fem sex år sedan. Litar du på den binära blobben du laddar in från Intel?

Intel har byggt säkerhetsteknologier såsom TXT (Trusted Execution Technology) men tyvärr så går det fortfarande att använda SMM (System Management Mode) för att kompromettera säkerheten.

Efter ett tag så fixar Intel några av säkerhetsbuggarna i SMM och tar fram SMI Transfer Monitor (STM) istället, men tyvärr så har STM inte fått stor genomslagskraft ännu.

All modern Operating Systems are broken/untrusted

Joanna Rutkowska är grundare av Invisible Things Lab och Qubes OS Project.

Vi väljer att ej sammanfatta sponsrade föredrag från Intel och HP.